Απαλλαγείτε από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής

Γιατί να υποβληθώ σε μία επέμβαση με laser στα μάτια μου;

Ο σκοπός των διαθλαστικών επεμβάσεων είναι η διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού με LASER στο επίπεδο του κερατοειδούς.  Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μια επέμβαση στον κερατοειδή με τεχνολογία LASER η οποία διαμορφώνει – σμιλεύει το σχήμα του, έτσι ώστε η όραση να είναι και πάλι φυσιολογική. Με αυτό επιτυγχάνεται εξαιρετική οπτική οξύτητα και ο ασθενής απαλλάσσεται οριστικά από γυαλιά ή φακούς επαφής.

Ποιες μέθοδοι υπάρχουν; Σε τι διαφέρουν;

Οι μέθοδοι στις οποίες χρησιμοποιείται σήμερα το LASER για τη διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων είναι:

  • Η «LASΙK Κερατοσμίλευση», είναι η πιο διαδεδομένη σήμερα διαθλαστική επέμβαση. Το LASER εφαρμόζεται κάτω από ένα πολύ λεπτό πέταλο κερατοειδούς, που δημιουργείται με ειδικό μικρομετρικό εργαλείο υψηλής ακρίβειας και το οποίο, αφού εφαρμοστεί το LASER, επανατοποθετείται στη θέση του.

Το LASER δρα αφαιρώντας ιστό με εκπληκτική ακρίβεια και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας κερατοειδής τέλεια διαμορφωμένος που επιτρέπει στο φως να εστιάζει με ακρίβεια πάνω στον αμφιβληστροειδή. Από την επόμενη ήδη ημέρα, η όραση βελτιώνεται θεαματικά και αποκαθίσταται πλήρως σε περίπου μία εβδομάδα.

  • Η «PRK Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή» είναι μια εξίσου ασφαλής, δημοφιλής και γρήγορη μέθοδος.

Στην περίπτωση αυτή, αφαιρείται μόνο η επιφανειακή στοιβάδα (επιθήλιο) του κερατοειδούς και το LASER εφαρμόζεται στο υποκείμενο στρώμα. Αμέσως μετά, τοποθετούνται προστατευτικοί φακοί επαφής για 3-5 ημέρες μέχρι να επέλθει επούλωση. Η όραση επανέρχεται σταδιακά και είναι ικανοποιητική την πρώτη εβδομάδα, πολύ καλή τον πρώτο μήνα και σταθεροποιείται σε διάστημα περίπου 3-4 μηνών.

Και στις δύο μεθόδους, η όραση μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις τους πρώτους μήνες, αλλά σταθεροποιείται πλήρως το πρώτο εξάμηνο.

Ποια είναι η διαδικασία πριν την επέμβαση;

Η επέμβαση πρέπει να γίνεται πάντα μετά από διεξοδικό προεγχειρητικό έλεγχο και αποχή από τους φακούς επαφής για τουλάχιστον 15 ημέρες ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα επιπλοκών.

Είναι επώδυνη η επέμβαση;

Η επέμβαση δεν είναι επώδυνη. Πραγματοποιείται με αναισθητικές σταγόνες και ο ασθενής είναι ξύπνιος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.  Στην περίπτωση που εφαρμοστεί η μέθοδος PRK, ενδέχεται το πρώτο ή το δεύτερο εικοσιτετράωρο να υπάρχει ενόχληση, η οποία αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο η επιστροφή στην εργασία είναι συνήθως δυνατή μετά από 3-5 ημέρες.

Μπορούν όλοι να υποβληθούν σε επέμβαση με laser στα μάτια;

Τα άτομα που έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία δεν είναι όλα υποψήφια για διαθλαστική επέμβαση.

 

Προϋποθέσεις είναι: Να έχει συμπληρωθεί το 18ο έτος της ηλικίας ώστε να έχει περατωθεί η ανάπτυξή τους – συνεπώς και το διαθλαστικό τους σφάλμα, η διόρθωσή τους να είναι σταθερή για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την επέμβαση, να έχουν διακόψει τη χρήση φακών επαφής για 15 ημέρες, να μην πάσχουν από συστηματικές παθήσεις, όπως κολλαγονώσεις, βαρειές ρευματοπάθειες ή χρόνιες ενεργείς παθήσεις του κερατοειδούς ή του αμφιβληστροειδούς.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Όπως και σε κάθε είδους επέμβαση, θεωρητικά υπάρχει μια λίστα επιπλοκών από τις σοβαρότερες έως τις πιο απλές, η συχνότητα των οποίων στην πράξη είναι ιδιαίτερα χαμηλή, δεδομένων των σημερινών μέτρων ασηψίας και πρόληψης.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η λοίμωξη, η αλλεργία, επιπλοκές που αφορούν τη θέση και την αρχιτεκτονική του πετάλου του κερατοειδούς (flap) ή του στρώματος του κερατοειδούς (εκτάνυση), οι οποίες όμως είναι όλες αντιμετωπίσιμες και δεν οδηγούν σε απώλεια όρασης. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει μετά την επέμβαση να ακολουθούνται  πιστά οι οδηγίες του γιατρού.

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search